Waarschuwing: Binnen het kader van een overeenkomst van klantenaanbreng. Vermogensbeheer is een dienstverlening voorgesteld door AXA IM Select Belgium, dit is geen verzekeringsproduct.

Verkiezingsuitslag VS: Impact op de financiële markten


Wat is er gebeurd?

Ondanks de krappe peilingen heeft Donald Trump een beslissende overwinning behaald in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zijn Republikeinse partij heeft niet alleen de Senaat veroverd, maar lijkt ook de Kamer van Volksvertegenwoordigers (House of Representatives) in handen te krijgen. Deze volledige machtswisseling geeft Trump een stevig mandaat om zijn beleidsprogramma uit te voeren.

Economische koers van Trump

Het economische programma van Trump kan samengevat worden als volgt: tarieven en deportatie; belastingen en deregularisering.

  • Invoerheffingen - Een algemene verhoging van 10% op alle import staat in het vooruitzicht, met een bijzonder tarief van 60% voor Chinese producten. Deze maatregel zou de Amerikaanse inflatie kunnen aanwakkeren door eenaanbodschok voor zowel bedrijven als gezinnen. Op termijn zou dit ook tot een vertraging van de economische groei kunnen leiden.
  • Uitwijzing en migratiebeperkingen - Een spoedige uitvoering van het aangekondigde uitwijzingsbeleid dreigt de arbeidsmarkt te ontwrichten, met mogelijks hogere inflatie en een tragere groei tot gevolg.
  • Belastingverlagingen - De huidige verlagingen worden verlengd tot na 2025, samen met een beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting. Beide maatregelen zullen met staatsschuld worden gefinancierd. Hoewel dit de groei kan stimuleren, bestaat het risico op hogere inflatie en een toename van zowel de staatsschuld als het begrotingstekort.
  • Versoepeling regelgeving - Deze aanpak zal een impact hebben op specifieke sectoren. Trumps oproep aan de energiesector om de productie maximaal op te voeren zou het energieaanbod kunnen verhogen, met mogelijk lagere brandstofprijzen tot gevolg. Ook de banksector zou kunnen profiteren van deze deregulering, hoewel dit grotendeels in handen is van de Amerikaanse centrale bank (Fed). De AI-sector wordt eveneens genoemd als begunstigde, wat de winstgevendheid zou kunnen bevorderen.

De Fed aan zet

De implementatie van Trumps maatregelen zal tijd vergen, maar de gezamenlijke inflatoire impact zou kunnen leiden tot minder renteverlagingen door de Fed in 2025. De economen van AXA IM  verwachten renteverlagingen van 25 basispunten in december en maart, waarna de Fed wellicht een adempauze inlast om de effecten van het Republikeinse beleid te beoordelen. Door de vertraagde impact van de beleidsimplementatie voorspellen ze dat de gevolgen voor de groei (trager) en inflatie (hoger) pas in 2026 merkbaar worden.

Fed-voorzitter Jay Powell benadrukte na de renteverlaging van 25 basispunten in november dat de centrale bank pas rekening zal houden met eventuele beleidswijzigingen wanneer deze daadwerkelijk worden ingevoerd. Hij stelde het helder: "We doen niet aan giswerk, speculaties of veronderstellingen." Wat betreft Trumps eerdere uitspraken over het ontslaan van de Fed-voorzitter, bevestigde Powell dat dit wettelijk niet mogelijk is.

Visie AXA IM Select

Marktreactie

De financiële markten reageerden volgens verwachting op de Amerikaanse verkiezingsuitslag. De Amerikaanse dollar versterkte en Amerikaanse aandelen presteerden beter, vooral in vergelijking met Europese en groeimarktaandelen. Op de Amerikaanse beurs waren het vooral de kleinere beursgenoteerde bedrijven, financiële waarden en groeiaandelen die de kar trekken. De rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg, met een rendement van 4,44% voor tienjarig papier, doordat de verwachtingen voor renteverlagingen in 2025 afnamen. Hoogrentende bedrijfsobligaties presteerden sterk, terwijl obligaties uit groeilanden achterbleven.

Onze inzichten

Het beleid van Trump zou Amerikaanse ondernemingen kunnen bevoordelen tegenover internationale bedrijven, wat de Amerikaanse beurzen verder zou kunnen stuwen ten nadele van Europese en groeimarktaandelen. Daarnaast krijgt Europa te maken met interne politieke onzekerheid door de aangekondigde vervroegde verkiezingen in Duitsland en toenemende begrotingsonevenwichten.

Tactische Asset Allocatie (TAA)-beslissingen:

  • Voor wereldwijde aandelen houden we vast aan een neutrale positie, gezien de hoge waarderingen en het toenemende risico op stagflatie dat de markt nog niet heeft ingecalculeerd.
  • Binnen het aandelenluik kiezen we voor een overwogen positie in Amerikaanse aandelen, ten koste van Europese en groeimarktaandelen, inspelend op de uitzonderingspositie van de VS.
  • Voor staatsobligaties behouden we een neutrale positie, nu de waarderingen tegenover liquiditeiten geleidelijk aantrekkelijker worden.
  • Aangezien we geen onmiddellijke economische terugval in de VS verwachten, blijven we overwogen in hoogrentende bedrijfsobligaties, gesteund door hun lage wanbetalingsgraad en het ondersteunende Amerikaanse monetaire beleid.
  • Voor de overige beleggingscategorieën blijven we neutraal, waarbij we onze positie in hoogrentende obligaties financieren via cash en alternatieve beleggingen.

We volgen de obligatiemarkten op de voet, vooral wat betreft hun invloed op de risicopremies over alle beleggingscategorieën heen. Vanzelfsprekend zullen we onze posities herbekijken naarmate het beleid van de nieuwe regering vorm krijgt.

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die ze genereren, kunnen zowel dalen als stijgen. Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgen.