Waarschuwing: Binnen het kader van een overeenkomst van klantenaanbreng. Vermogensbeheer is een dienstverlening voorgesteld door AXA IM Select Belgium, dit is geen verzekeringsproduct.

Close Look: Amerikaanse aandelen: versterking van de “er is geen alternatief”-handel


Amerikaanse aandelen: versterking van de “er is geen alternatief”-handel

Meer dan tien jaar lang hebben de Amerikaanse aandelenmarkten consequent beter gepresteerd dan de andere activaklassen. De kracht van de grootste economie ter wereld en de sterke groei van Amerikaanse bedrijven is een mogelijke verklaring voor deze outperformance. In de jaren na de wereldwijde financiële crisis, toen de wereldwijde economische groei het lastig had en in een omgeving van negatieve rentevoeten, luidde het devies: TINA ("There is no alternative"). De herverkiezing van Donald Trump als president van de VS zal de voorkeur voor Amerikaanse aandelen vermoedelijk nog verder stimuleren. We zullen evenwel ook bespreken hoe er steeds minder correlatie is tussen de waarderingen en de winstgroeiverwachtingen.

Het is moeilijk te betwisten dat een groot aantal Amerikaanse bedrijven wereldwijd dominante posities innemen in groeisectoren. De Nasdaq 100-index is inderdaad voornamelijk samengesteld uit snelgroeiende techbedrijven waarvan verwacht wordt dat zij ook in de toekomst grote winsten kunnen genereren. Een aantal van de grootste groeibedrijven, o.a. enkele van de megabedrijven die behoren tot de ‘Magnificent 7’, maken zowel deel uit van de S&P 500 als van de Nasdaq-indices. In de afgelopen twee jaar hebben de VS een leidinggevende positie verworven op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie). Hierdoor zijn de prestaties van de aandelenmarkten steeds verder gestegen en is de premie van de aandelen op de Amerikaanse markten nog groter geworden. 

S&P 500-index met winstgroei en K/W-multiples S&P 500 index with earnings growth and PE multiples

Het is interessant om in bovenstaande grafiek 1 te zien in welke mate de prestaties van de S&P 500-index (in het blauw) dit jaar de voor 2024 verwachte winstgroei (in het oranje) overtroffen heeft en dat al wordt geanticipeerd op een groot deel van de voor 2025 verwachte winstgroei. Theoretisch gezien zouden beide maatregelen op de lange termijn hand in hand kunnen gaan. Het grijze gebied van de grafiek toont uitgaand van de koers/winst-multiples in welke mate de waarderingen in de afgelopen 12 jaar gestegen zijn. De grafiek kan gelezen worden als een uiting van vertrouwen dat de Amerikaanse markten jaar na jaar beter zullen blijven presteren, mede dankzij de sterke winstgroei van de bedrijven en het vooruitzicht op een ondersteunende Republikeinse regering. Maar kan deze verwachting in de realiteit worden waargemaakt?

Gerealiseerde en verwachte rendementen

Realised and expected returns

Legende:
 : gemiddeld rendement op jaarbasis over een periode van 20 jaar
 : huidige risicopremie - een indicatie voor het gemiddelde jaarrendement dat wordt verwacht voor de komende 5 jaar*
 : gemiddelde van de verwachte rendementen over de laatste 20 jaar

In de bovenstaande Grafiek 2 tonen de grijze stippen het rendement van een reeks activaklassen over een periode van 20 jaar. De kracht van de S&P 500 en Nasdaq is opmerkelijk. De blauwe stippen op de grafiek tonen echter de rendementen die voor deze activaklassen verwacht worden in de komende 5 jaar. De oranje stippen tonen de gemiddelde waarde van deze verwachte jaarlijkse rendementen in de afgelopen twintig jaar.

Bij de Euro Stoxx 50 bijvoorbeeld verwachten beleggers op middellange termijn een rendement van 10,5%, vergeleken met het gemiddelde van 6,6% over de afgelopen 20 jaar. Als de blauwe stip boven de oranje stip staat, zoals het geval is voor de Japanse TOPIX, dan lijkt de beleggingscategorie goedkoop te zijn. En het omgekeerde kan ook waar zijn. De S&P 500 index, die over vijf jaar een verwacht rendement van 2,8% per jaar biedt tegenover een gemiddeld verwacht rendement over 20 jaar van 7,1%, kan niet omschreven worden als een index met een veel potentieel, al lijkt dat geen probleem voor de beleggers.

Blik op AXA IM Select

De Amerikaanse aandelen hebben het voorbije decennium uitstekend gepresteerd en worden nu tegen een aanzienlijke premie verhandeld: ongeveer 16% duurder dan de wereldwijde aandelen als we kijken naar de relatieve koers-winstverhoudingen (KW). Naar onze mening is dat gerechtvaardigd door de sterke groei van de Amerikaanse economie en winstcijfers. Aangezien de herverkiezing van Trump de “er is geen alternatief”-handel aanwakkert, zullen die vermoedelijk nog een duwtje in de rug krijgen. Sectoren als technologie, bankieren en (klassieke) energie zullen de vruchten plukken van de deregulering die de nieuwe regering voorstelt.

Wij kiezen voor een overwogen positie in Amerikaanse aandelen, waarmee we ons vertrouwen uitspreken in het Amerikaanse 'exceptionalisme' en waarbij we erkennen dat de Amerikaanse ondernemingen vermoedelijk zullen profiteren van de politieke en economische plannen van Trump, ten koste van de Europese en de groeimarktbedrijven. We schroeven onze blootstelling aan Europese en groeimarktaandelen dan ook terug naar een onderwogen positie.

*Huidige risicopremies berekend als 1/K/W (2025) + dividendrendement + rendement wederinkoop aandelen – rendement op 10-jarige obligaties. Risicopremies op obligaties berekend als huidig rendement ten opzichte van het slechtste. Gerealiseerde risicopremies als gemiddeld totaalrendement op jaarbasis sinds september 2004, risicopremies bij een markt in evenwicht berekend als gemiddelde huidige risicopremies sinds september 2004.

    Risicowaarschuwing

    De waarde van beleggingen en de inkomsten die ze genereren, kunnen zowel dalen als stijgen. Het is mogelijk dat beleggers het oorspronkelijk geïnvesteerde bedrag niet terugkrijgen.